Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον τάφο του Τουταγχαμών στην κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ της Αιγύπτου επιλύθηκε αφού ο ταφικός θάλαμος αποκαταστάθηκε επιτέλους από τους ειδικούς.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Mirror, μια διεθνής ομάδα συντηρητών μετά από 10 χρόνια προσπαθειών κατάφεραν να επαναφέρουν τον 3000 ετών τάφο -που λεγόταν ότι ήταν καταραμένος- πίσω στην προηγούμενη δόξα του.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι ειδικοί σταθεροποίησαν τις τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τον θάλαμο του μικρού βασιλιά, εγκατέστησαν φράγματα και σύστημα εξαερισμού για να αποτρέψουν τις περαιτέρω ζημιές στο χώρο.
Επίσης κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο γύρω από τις καφέ κηλίδες που αναπτύσσονταν στις τοιχογραφίες μέσα στον τάφο, όπου ανακαλύφθηκε το μουμιοποιημένο σώμα του Φαραώ από τον Βρετανό Αιγυπτιολόγο Χόγουαρντ Κάρτερ το 1922.
Οι ειδικοί είχαν τον φόβο ότι οι καφέ κηλίδες ήταν μύκητες που εξαπλώνονταν με γοργούς ρυθμούς αλλά τελικά ανακάλυψαν πως πρόκειται για μικρόβια που είχαν πεθάνει πριν πολύ καιρό.
Οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν από το αμερικανικό ινστιτούτο και το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων έγιναν γνωστές στο κοινό όταν ο τάφος άνοιξε ξανά για τους τουρίστες την Τετάρτη.
Ο σχεδόν άθικτος τάφος στη Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ έχει συναρπάσει τους φανς των μυστηρίων και των θεωριών συνωμοσίας καθώς εδώ και πάρα πολύ καιρό επικρατεί η φήμη ότι όποιος εισέλθει στον τάφο θα είναι αιώνια καταραμένος.
Το άνοιγμα του τάφου προκάλεσε εικασίες για την «Κατάρα του Φαραώ» ειδικά μετά τον θάνατο του Λόρδου Καρναβόν, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει το έργο του Κάρτερ και πέθανε το 1923 από δηλητηρίαση του αίματος.
Ο βασιλιάς Τουτ πέθανε περίπου το 1322 γύρω στην ηλικία των 18 έχοντας βασιλεύσει μόνο για 9 χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα την αιτία του θανάτου του. Οι διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο είτε για δολοφονία είτε για έναν τυχαίο και φρικτό θάνατο.
huffingtonpost.gr, με πληροφορίες Mirror